Bao buns, eller gua bao som de heter i Taiwan, är mjuka, luftiga bröd som ångas istället för att bakas. De fylls traditionellt med fläskkött, men fungerar lika bra med kyckling, tofu eller grönsaker. Resultatet är ett lent, fluffigt bröd som smälter i munnen – perfekt för dig som älskar asiatisk street food hemma.
Ingredienser (ca 12 bao buns)
Deg
- 500 g vetemjöl (gärna specialvetemjöl)
- 25 g strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk torrjäst (eller 15 g färsk jäst)
- 2 ½ dl ljummet vatten
- 2 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
Till pensling
- Lite olja för att smörja bakplåtspapper
Tidsåtgång
- Förberedelse: 15 min
- Jäsning: 1,5 timme
- Tillagning: 10 min
- Total tid: ca 2 timmar
Instruktioner
- Blanda degen
Lös upp jästen i ljummet vatten. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Häll i vätskan och oljan, knåda i ca 10 minuter tills degen blir mjuk och smidig. - Jäs
Täck bunken med plast eller handduk och låt jäsa i ca 1 timme tills degen dubblat i storlek. - Forma bröden
Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta. Stansa ut rundlar (ca 8–10 cm i diameter). Pensla ena halvan lätt med olja och vik den dubbel – så att de inte fastnar vid ångning. - Andra jäsningen
Lägg bröden på små bitar bakplåtspapper, täck och låt jäsa ytterligare 30 minuter. - Ånga
Ånga i bambukorg eller ånginsats i 8–10 minuter, tills bröden är luftiga och genomkokta. Lyft försiktigt på locket så de inte sjunker.
Serveringstips
Fyll dina bao buns med:
- Krispig fläskkött (t.ex. pork belly) med hoisinsås, gurka och koriander
- Karamelliserad tofu och picklade grönsaker
- Pulled kyckling med asiatisk majonnäs och sallad
Servera gärna med extra sås, färska örter och sesamfrön.
Näringsvärde (per bao bun, utan fyllning)
Näringsämne | Mängd |
Kalorier | ~140 kcal |
Kolhydrater | 26 g |
Protein | 4 g |
Fett | 3 g |
Fibrer | 1 g |
Natrium | 200 mg |