Bao buns, eller gua bao som de heter i Taiwan, är mjuka, luftiga bröd som ångas istället för att bakas. De fylls traditionellt med fläskkött, men fungerar lika bra med kyckling, tofu eller grönsaker. Resultatet är ett lent, fluffigt bröd som smälter i munnen – perfekt för dig som älskar asiatisk street food hemma.

Ingredienser (ca 12 bao buns)

Deg

  • 500 g vetemjöl (gärna specialvetemjöl)
  • 25 g strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torrjäst (eller 15 g färsk jäst)
  • 2 ½ dl ljummet vatten
  • 2 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)

Till pensling

  • Lite olja för att smörja bakplåtspapper

Tidsåtgång

  • Förberedelse: 15 min
  • Jäsning: 1,5 timme
  • Tillagning: 10 min
  • Total tid: ca 2 timmar

Instruktioner

  1. Blanda degen
     Lös upp jästen i ljummet vatten. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Häll i vätskan och oljan, knåda i ca 10 minuter tills degen blir mjuk och smidig.
  2. Jäs
     Täck bunken med plast eller handduk och låt jäsa i ca 1 timme tills degen dubblat i storlek.
  3. Forma bröden
     Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta. Stansa ut rundlar (ca 8–10 cm i diameter). Pensla ena halvan lätt med olja och vik den dubbel – så att de inte fastnar vid ångning.
  4. Andra jäsningen
     Lägg bröden på små bitar bakplåtspapper, täck och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  5. Ånga
     Ånga i bambukorg eller ånginsats i 8–10 minuter, tills bröden är luftiga och genomkokta. Lyft försiktigt på locket så de inte sjunker.

Serveringstips

Fyll dina bao buns med:

  • Krispig fläskkött (t.ex. pork belly) med hoisinsås, gurka och koriander
  • Karamelliserad tofu och picklade grönsaker
  • Pulled kyckling med asiatisk majonnäs och sallad

Servera gärna med extra sås, färska örter och sesamfrön.

Näringsvärde (per bao bun, utan fyllning)

NäringsämneMängd
Kalorier~140 kcal
Kolhydrater26 g
Protein4 g
Fett3 g
Fibrer1 g
Natrium200 mg