Letar du efter en snabb och mättande vardagsrätt som hela familjen gillar? Då är korv Stroganoff svaret! Den krämiga såsen, den mustiga smaken av falukorv och den enkla tillagningen gör att den alltid blir en succé. På bara en halvtimme har du en klassiker på bordet – perfekt för både stressiga vardagar och mysiga middagar.
Ingredienser (4 portioner)
- 500 g falukorv
- 1 gul lök
- 2 msk smör eller olja
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk dijonsenap (valfritt men ger extra smak)
- 2 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde för fylligare smak)
- 1 dl mjölk
- 1 tsk paprikapulver
- Salt & svartpeppar efter smak
- Färsk persilja till garnering (valfritt)
Tidsåtgång
- Förberedelse: 10 min
- Tillagning: 20 min
- Total tid: ca 30 min
Instruktioner
- Förbered ingredienserna
Skär falukorven i stavar eller strimlor. Skala och hacka löken fint. - Stek löken
Hetta upp smör eller olja i en stor stekpanna. Stek löken tills den blir mjuk och lätt gyllene. - Tillsätt korven
Lägg i korven och stek några minuter tills den får lite färg. - Smaksätt
Rör ner tomatpuré, dijonsenap och paprikapulver. Låt fräsa någon minut för att utveckla smaken. - Häll i grädden
Tillsätt grädde och mjölk. Rör om ordentligt och låt puttra på svag värme i ca 10 minuter tills såsen blivit krämig. - Smaka av
Krydda med salt och peppar. Garnera ev. med hackad persilja. - Servera direkt
Servera med kokt ris, potatismos eller pasta.
Serveringstips
- Klassisk: med ris och sallad
- Husman: med potatismos och pressgurka
- Snabbt: med pasta eller nudlar
- Extra krämigt: toppa med lite riven ost innan servering
Näringsvärde (per portion, ca 350 g)
Näringsämne | Mängd |
Kalorier | ~520 kcal |
Protein | 22 g |
Fett | 36 g |
Kolhydrater | 22 g |
Socker | 6 g |
Natrium | 950 mg |
(Värdena varierar beroende på typ av falukorv och gräddsort.)
Tips: Vill du ha en magrare variant kan du använda mager korv och lättare grädde. För mer smak – prova att tillsätta en skvätt krossade tomater eller lite chili.