Nooshi Dadgostar född den 20 juni 1985 i Ängelholm, är en framstående ledare inom svensk politik vars familjehistoria speglar uthållighet och sammanhållning. Hennes resa har påverkats djupt av hennes far, mor, syster och hennes roll som mamma. Varje relation i Nooshi Dadgostar familj har format hennes värderingar och drivit hennes politiska och personliga ambitioner.
En flyktingfamiljs resa
Nooshis far, Parviz Dadgostar, och mor, Mitra Dadgostar, flydde från Iran i början av 1980-talet för att undkomma politisk förföljelse. De anlände till Sverige som flyktingar och bodde till en början på en asylförläggning i Perstorp, Skåne, där Nooshi föddes.
Trots att de började från noll arbetade Parviz och Mitra hårt för att bygga ett stabilt liv. De deltog i Svenska för invandrare (SFI) på dagarna och arbetade kvällar för att försörja sin unga familj. Mitra utbildade sig senare till sjuksköterska i Göteborg och visade familjens beslutsamhet att skapa en bättre framtid.
Nooshi reflekterade över sina föräldrars uppoffringar och sade:
”Det var inte lätt att börja om i ett nytt land, men när den lilla familjen fick ett hem gick allt snabbare och snabbare. Mina föräldrar arbetade hårt – SFI på dagarna, kvällsjobb och min mamma började så småningom på sjuksköterskeutbildningen. Den beslutsamheten gav oss en stark grund.”
Ett band byggt på gemensamma värderingar
Nooshi växte upp med sin syster, Alice Dadgostar, som nu är journalist och författare. Deras gemensamma uppväxt i en familj som värderade hårt arbete och utbildning har påverkat deras respektive karriärer. Även om Alice håller en lägre offentlig profil delar systrarna ett starkt band och ömsesidigt stöd.
Barn: Att fostra nästa generation
Nooshi bor nu i södra Stockholm med sin partner, Martin Westergren, och deras treåriga dotter, Nadia. Nadia beskrivs som orädd, social och väldigt nyfiken. Enligt Nooshi påminner Nadia om henne själv som barn och påminner ofta Nooshis föräldrar om hennes egen barndom.
– Hon åkte attraktioner på Liseberg som var avsedda för äldre barn och rörde inte en min, medan jag skrek. Vi är åksjuka i min familj, men Nadia inspirerar oss alla med sina stålnerver. Min mamma säger att hon är så lik mig – inte bara till utseendet utan också hur pratsam och självsäker hon är, berättade Nooshi.
När det gäller föräldraskap erkänner Nooshi:
– Hur är jag som mamma? Snäll och tillmötesgående. Martin sätter fler gränser, medan Nadia och jag är som lekkamrater. Vi springer runt och busar med varandra.
Att bli mamma har djupt påverkat Nooshis inställning till sitt politiska arbete:
– Självklart arbetar jag för det svenska folket, men när jag fick Nadia blev det personligt. Jag tänker på hennes framtid hela tiden. Allt jag gör nu gör jag för min dotter. Jag vill att hon ska växa upp i en värld med starka förskolor, jämlika skolor och tryggt boende. Och när det gäller klimatfrågor vill jag att hon ska leva ett gott liv med samma möjligheter som jag fick.
Lärdomar från Far och Mor
Från unga år lärde sig Nooshi vikten av motståndskraft, jämlikhet och gemenskap från sin far och mor. Trots ekonomiska svårigheter såg hennes föräldrar till att deras döttrar fick en stark utbildning och en känsla av trygghet.
Nooshi reflekterar över de samhällsförändringar som skett sedan hennes barndom:
– När jag växte upp var skolorna sammanhållna och barn från olika bakgrunder lärde sig tillsammans. Det spelade ingen roll var du kom ifrån – förväntningarna var höga på alla. Nu känns utbildningen mer segregerad, och föräldrar oroar sig för att välja rätt skola för sina barn. Så ska det inte vara. Vi behöver statliga skolor och rättvisa välfärdstjänster för att återfå den känslan av trygghet.
Hon kopplar också sin uppväxt till sin politiska motivation:
– Vi hade inte mycket pengar när jag växte upp, men jag kände alltid att jag skulle klara mig i livet. Jag är inte säker på att min dotter kommer att känna samma trygghet, men jag kommer att kämpa för att hon – och alla barn – ska kunna göra det.
En familjehistoria byggd på styrka
Familjen Dadgostars resa – från Parviz och Mitras flykt från Iran till deras liv i Sverige – speglar kraften i motståndskraft och hopp. Deras uppoffringar och beslutsamhet har inte bara format Nooshis värderingar utan fortsätter att inspirera henne som politiker, partner och mamma.
– Allt jag gör nu gör jag för min dotter. Jag är hennes trygghet idag, men hon kommer att behöva den tryggheten resten av sitt liv. Mina föräldrar gav mig den grunden, och jag vill föra den vidare, säger Nooshi.
Denna starka grund av kärlek, engagemang och sammanhållning fortsätter att vägleda henne i hennes arbete för att skapa ett rättvisare och mer inkluderande samhälle för alla familjer i Sverige.