Scones är klassiska, snabba småbröd som bakas utan jäst. De blir frasiga på utsidan och mjuka inuti. Perfekta att njuta nygräddade med smör, ost och marmelad. Klart på bara 15–20 minuter!
Ingredienser (4 portioner / ca 8 scones)
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 50 g smör (kallt, i tärningar)
- 2 dl mjölk
Tidsåtgång
- Förberedelse: 5 min
- Tillagning: 10–12 min
- Total tid: ca 15–20 min
Instruktioner
- Förbered ugnen
Sätt ugnen på 250°C. - Blanda de torra ingredienserna
Mät upp mjöl, bakpulver och salt i en bunke. - Nyp ihop smöret
Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna tills blandningen blir smulig. - Tillsätt mjölken
Häll i mjölken och rör snabbt ihop till en lös deg (den ska inte knådas för mycket). - Forma sconesen
Dela degen i två delar. Platta ut till runda kakor, ca 1,5 cm tjocka. Skåra varje kaka i 4 delar (som en tårta). - Grädda
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 10–12 minuter, tills de är gyllene. - Servera direkt
Godast nybakade med smör, ost, marmelad eller sylt.
Serveringstips
- Klassiska: med smör, ost och apelsinmarmelad
- Lyxiga: med clotted cream och jordgubbssylt (brittisk stil)
- Enkla: med bara smör och honung
Näringsvärde (per scone, ca 70 g)
Näringsämne | Mängd |
Kalorier | ~190 kcal |
Kolhydrater | 25 g |
Protein | 5 g |
Fett | 7 g |
Fibrer | 1 g |
Natrium | 250 mg |
(Värden är ungefärliga, beror på mjöltyp och tillbehör.)
Tips: Scones torkar snabbt – ät dem helst samma dag! Degens konsistens ska vara mjuk och lätt kladdig, annars blir de torra.